Nápoje, Koktejly, Likéry

Jídlo, pití, vaření. Rrecepty na vaření, vše kolem stravy a potravin.
admin
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 312
Registrován: 11 úno 2014, 17:57
Kontaktovat uživatele:

Nápoje, Koktejly, Likéry

Nový příspěvek od admin » 26 zář 2015, 07:54

Obrázek

OŘECHOVKA

Ořechovka, nejen chutná, ale především léčivá.

20 zelených vlašských ořechů
250 g cukru
50 g puškvorce
50 g pomerančové kůry
1 l vodky nebo žitné
kousek skořice

 
Ořechy nakrájíme na čtvrtky, vložíme je do vodky nebo jiné bílé pálenky, přidáme cukr, puškvorec, pomerančovou kůru, skořici, láhev uzavřeme a necháme asi 14 dnů stát na slunci. Pak procedíme, přelijeme do láhví a necháme ještě nějakou dobu odležet.
 

# Dokonalost tkví v maličkostech, tvořit dokonalé není maličkost. #

Obrázek * HUMPOLand* Moje Galerie* Testovací fórum* Modifikace a nové možnosti fóra* HUMBOOK * Obrázek

admin
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 312
Registrován: 11 úno 2014, 17:57
Kontaktovat uživatele:

Re: Nápoje, Koktejly, Likéry

Nový příspěvek od admin » 26 zář 2015, 08:15

Obrázek

~ MOJITO ~
...pět vášní...


Co jiného, než teploty šplhající se ke třicítce, člověka žene k představě ledové, orosené sklenice. Což teprve taková horká noc plná vášní ...


Světlý rum (Bacardi Carta Blanca) 4 cl
Limetka 1 ks
Soda na dolití
Třtinový cukr 3 lžičky
Máta peprná asi 10 lístků


Ve sklenici rozmačkáme mátu společně s cukrem. Přidáme světlý rum 4 cl a vymačkáme limetovou šťávu. Pak nasypeme led nebo ledovou tříšť a nakonec doplníme sodou.

Zázvorové mojito (Ginger Mojito)

 
Světlý rum (Bacardi Carta Blanca 4 cl)
Limetka 1 ks
Máta peprná 10 lístků
Cukr třtinový 3 lžičky
zázvorová limonáda 5 cl

 
Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr a vše rozmačkáme. Po okraj sklenice nasypeme drcený led, nalijeme světlý rum a dolijeme zázvorovou limonádou.

Obrázek
 
Melounové mojito (Melon Mojito)
 
Světlý rum (Bacardi Carta Blanca 4 cl)
Limetka 1 ks
Máta peprná 10 lístků
Cukr třtinový 3 lžičky
Meloun 7 kostiček
Soda na dolití


Do mixéru vložíme meloun a rozmixujeme. Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr, rozmačkáme a přidáme rozmixovaný meloun. Po okraj sklenice nasypeme drcený led. Nalijeme světlý rum a dolijeme sodou.

Obrázek
 
Jahodové mojito (Strawberry Mojito)
 
Světlý rum (Bacardi Carta Blanca 4 cl)
Limetka 1 ks
Jahoda střední 4 ks
Máta peprná 10 lístků
Cukr třtinový 3 lžičky
Soda na dolití


Do připravené sklenice vložíme nakrájenou limetku, čerstvou mátu, třtinový cukr a nakrájené jahody. Rozmačkáme. Po okraj sklence nasypeme drcený led. Nalijeme světlý rum a vše dolijeme sodou.

Obrázek
 Malinové mojito (Raspberry Mojito)

Světlý rum (Bacardi Carta Blanca 4 cl)
Limetka 1 ks
Cukr třtinový 3 lžičky
Malina čerstvá 3 lžíce
Máta peprná 3 snítky
Soda na dolití


Do sklenice vložíme nakrájenou limetku, přidáme třtinový cukr, čerstvou mátu a maliny a rozmačkáme paličkou nebo lžící. Přidáme drcený led po okraj sklenice, zalijeme rumem Bacardi a dolijeme sodou. Do nápoje vložíme dvě brčka a promícháme.

Obrázek
# Dokonalost tkví v maličkostech, tvořit dokonalé není maličkost. #

Obrázek * HUMPOLand* Moje Galerie* Testovací fórum* Modifikace a nové možnosti fóra* HUMBOOK * Obrázek

admin
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 312
Registrován: 11 úno 2014, 17:57
Kontaktovat uživatele:

Re: Nápoje, Koktejly, Likéry

Nový příspěvek od admin » 30 zář 2015, 01:11

Obrázek

Nealkoholické Mojito
[/size]
*cyklista*

Klasický recept na letní osvěžující nápoj.


0,5 cl jablečného džusu
5 ks lístků máty
1 ks limetky
3 lžičky třtinového cukru
soda
několik kostek ledu
vysoká silnostěnná sklenice 0,4 l
míchátko
brčko


1. Na dno sklenice nasypeme cukr
2. Rozdrceným ledem (tříšťí) naplníme sklenici do dvou třetin
3. Do tříště vpravíme několik lístků máty, obsah sklenice zalijeme džusem
4. Nápoj zastříkneme šťávou ze dvou půlek plátku limetky a vhodíme i s kůrkou do nápoje, pak přihodíme další plátek limetky (přepůlený)
5. Sklenici doplníme sodou
6. Do tříště zapíchneme brčko s míchátkem, ozdobíme plátkem limetky.

Doporučení:
Aby jste si Mojito vychutnali, musíte nechat třtinový cukr důkladně rozpustit a mícháním narušit lístky máty.

*lehárko*
# Dokonalost tkví v maličkostech, tvořit dokonalé není maličkost. #

Obrázek * HUMPOLand* Moje Galerie* Testovací fórum* Modifikace a nové možnosti fóra* HUMBOOK * Obrázek

admin
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 312
Registrován: 11 úno 2014, 17:57
Kontaktovat uživatele:

Re: Nápoje, Koktejly, Likéry

Nový příspěvek od admin » 30 zář 2015, 22:48

Obrázek

Veverčin likér *lehárko*

Recept na domácí likér vhodný především na rodinné oslavy a různé svátky.
Je známý pod nejrůznějšími názvy, například Mandlový likér nebo Domácí Baileys.


2 kondenzovaná mléka Salko
2 neslazená mléka Tatra
10 dkg strouhaných mandlí (je možné použít i mandlový pudink, případně mandlová tresť)
1/2 l rumu


Kondenzované mléko vaříme v neotevřené plechovce po dobu 2 hodin, čímž nám zkaramelizuje. Plechovku otevřeme až po vychladnutí. Mandle upražíme, ještě horké zalijeme tatramlékem a necháme v chladničce do druhého dne vyluhovat. Poté scedíme přes plátenko a mixujeme s karamelem ze Salka a postupně rum. Uchováváme v chladničce. Je možné též místo mandlového mléka použít mandlový pudink (uvařený z půl litru mléka, pak už ovšem nedáváme tatramléko), či tresť. Místo mandlového mléka se prý dá použít také mléko kokosové. Postup je stejný (tedy upražíme strouhaný kokos, zalijeme tatramlékem, necháme 24 hodin vyluhovat a scedíme)
# Dokonalost tkví v maličkostech, tvořit dokonalé není maličkost. #

Obrázek * HUMPOLand* Moje Galerie* Testovací fórum* Modifikace a nové možnosti fóra* HUMBOOK * Obrázek

admin
Administrátor
Administrátor
Příspěvky: 312
Registrován: 11 úno 2014, 17:57
Kontaktovat uživatele:

Re: Nápoje, Koktejly, Likéry

Nový příspěvek od admin » 19 říj 2015, 23:16

Jak připravit osvěžující míchané nápoje : Fizzy

Fizzy patří mezi nejznámější míchané nápoje z kategorie „dlouhé drinky“. Jsou oblíbené pro osvěžující účinky a chuť. Fizzy jsou doporučovány po obědě, večer a při společenských zábavách. V našich krajích je zřejmě nejznámější gin fizz. Fizzy ale můžeme připravit i za použití jiného destilátu. Nabízíme základní recepturu a osm dalších předpisů, podle nichž si i doma můžeme namíchat lahodné a chuťově vyvážené míchané nápoje –
fizzy

Obrázek

1
Fizzy (Fizzes) jsou míchané nápoje. Jejich vždy zdůrazňovaný osvěžující účinek je způsoben použitím nakyslé složky (limeta, citron) a šumivé složky (sodovka, minerálka, šumivé víno). Fizzy se připravují v šejkru a nalévají se do pohárů bez nožky (tumbler) či s krátkou stopkou. Když receptura uvádí použití bílku nebo dolití nápoje šumivým vínem, mohou se fizzy nalévat i do pohárů na sekt. Na jednu dávku se počítá dvě až 2,5 deci fizzu.

2
Fizzy: základní receptura: Šejkr naplníme do jedné třetiny drobným ledem, přilijeme odměřenou lihovinu (gin, vodku, whisky, rum, brandy a podobně), citronovou šťávu. Přidáme cukr nebo cukrový sirup a důkladně protřepeme – tak dlouho, dokud se šejkr neorosí. Potom fizz přes sítko nalijeme do vhodného poháru, dolijeme šumivou tekutinou podle receptury. Hotový fizz zdobíme kolečkem citronu nebo koktejlovou třešní.

3
Gin fiz: Šejkr naplníme do jedné třetiny drobně sekaným ledem. Přidáme 50 ml (0,5 dcl) ginu, 40 ml citronové šťávy, 20 g moučkového cukru a nejméně dvě minuty dobře protřepáváme. Skrz sítko přelijeme do poháru na fizz, dolijeme půl deci sodovky. Podáváme s brčkem.
Jiná varianta: Když místo sodovkou zalijeme nápoj sektem, dostaneme tak zvaný Diamond fizz. Ten ovšem podáváme v poháru na sekt.

4
Golden fizz: Šejkr naplníme do jedné třetiny drobně sekaným ledem. Přidáme 50 ml ginu, 50 ml pomerančového džusu, 20 ml citronové šťávy, jednu lžičku cukru a jeden syrový žloutek. Nejméně dvě minuty dobře protřepáváme. Nápoj přecedíme do poháru bez nožky a dolijeme do něj asi půl deci sodovky nebo minerálky.

5
Slivovice fizz: Šejkr naplníme do jedné třetiny drobným ledem. Přidáme 50 ml slivovice, 40 ml citronové šťávy, 20 ml malinového sirupu, 50 ml smetany na šlehání a důkladně protřepeme. Nápoj nalijeme přes sítko do nižšího poháru. Doplníme sodovkou, a nebo tento nápoj nedoléváme a podáváme přímo.

6
Brandy fizz: Šejkr naplníme do jedné třetiny drobným ledem. Přidáme 50 ml brandy, šťávu z poloviny citronu, dvě lžičky cukru. Šejkrem třepeme tak dlouho, až se na jeho povrchu tvoří tenká „námraza“ (asi dvě minuty). Nápoj přecedíme do fizzových pohárů (tumblérů), dolijeme sodovkou a podáváme s brčkem.

7
Apricot black fizz: Šejkr naplníme do jedné třetiny drobným ledem, přidáme jeden syrový vaječný bílek, 30 ml citronové šťávy, 50 ml rybízového džusu (nebo rhybízového moštu), 50 ml meruňkové pálenky (meruňkovice). Důkladně protřepeme, až šejkr začne studit ruku, nalijeme přes sítko do fizzové sklenice. Můžeme dolít sodovkou nebo podáváme přímo.

8
Hungaria fizz: Do šejkru dáme led, syrový bílek z jednoho vejce, lžičku cukru a přilijeme šťávu z jednoho citronu, 50 ml meruňkové pálenky a 50 ml smetany ke šlehání (30procentní). Dokonale protřepeme, přecedíme do tumbléru. Nápoj doplníme sodovkou, ale můžeme ho podávat i samotný bez dolití.

9
Mendosino fizz: Šejkr do třetiny naplníme drobným ledem, přilijeme 50 ml brandy a 50 ml pomerančového džusu. Třepeme alespoň dvě minuty – dokud se na povrchu šejkru nevytvoří slabá vrstvička ledu. Nápoj nelijeme do fizzové sklenice bez stopky a dolijeme vychlazenou sodovkou nebo minerálkou „s bublinkami“
# Dokonalost tkví v maličkostech, tvořit dokonalé není maličkost. #

Obrázek * HUMPOLand* Moje Galerie* Testovací fórum* Modifikace a nové možnosti fóra* HUMBOOK * Obrázek

Odpovědět

Zpět na „Recepty“

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 hostů